خرید بهترین سرویس قابلمه بسیار مهم است. علاوه بر مارک که در خرید سرویس قابلمه زیاد به چشم می آید، نوع مواد مورد استفاده در ساخت آنها و همچنین ضخامت و اندازه این ظروف است. درجه رسانایی آنها نسبت به گرما وابسته به نوع ماده ای که از آنها ساخته شده متفاوت است. بنابراین ، در انتخاب خود بهتر است تعیین کنیم که برای چه مواردی قرار است مصرف شود. ظروفی که ما برای پخت و پز استفاده می کنیم می توانند طعم غذا را تغییر دهند و این تغییر طعم به مقدار مواد نفوذی از ظروف پخت به غذا بستگی دارد.
هر ظرفی که برای پخت و پز استفاده می کنیم ، مقداری فلز به غذای پخته شده اضافه می کند ، خصوصاً در دمای بالا. مقدار فلزی که از ظرف پخت و پز به غذا نفوذ می کند به نوع غذا (قلیایی اسیدی) بستگی دارد. همه مواد از جمله فلزات در اثر گرما اتم و مولکول خود را از دست می دهند. این واکنشها خصوصاً در محلولهای اسیدی یا قلیایی سریعتر هستند.
اغلب خانم های خانه دار دغدغه ی انتخاب و خرید سرویس قابلمه پخت و پز دارند.
یکی از نگرانی های مهم هر نوعروس ، خانم خانه دارو هر آشپزی برای لوازم آشپزخانه و جهیزیه، تهیه سرویس قابلمه است.
قابلمه تفلون
معمولا قابلمه های تفلون از محبوب ترین نوع قابلمه ها در ایران هستند، ولی در مقایسه با سایر قابلمه ها انتخاب چندان مطمئنی نیستند. فلز کادمیوم که معمولا در همه ی آنها وجود دارد، با استفاده پی درپی قابلمه وارد غذا شده و احتمال ابتلا به سرطان را زیاد می کند.
این نوع قابلمهها در كشور ایران به فراوانی استفاده میشوند. قابلمه های تفلون از این نظر كه غذا به آنها نمیچسبد و همچنین روغن کمتری برای پختن در آنها لازم است، طرف دار بیشتری دارند ولی باید هنگام استفاده از آنها دقت بسیاری کرد چون اسکاچ کشیدن روی سطح داخلیشان باعث میشود خراش بردارند و اگر تكهای از تفلون وارد دستگاه گوارش شده که میتواند آسیب زیادی در پی داشته باشد به همین دلیل استفاده از قابلمههای تفلون در اروپا تقریبا منسوخ شده است.
قابلمه استیل
نسبت به سایر قابلمه ها بهداشتی تر بوده دوستدار سلامت انسان اند. عمر بیشتری داشته، زنگ نمی زنند و واکنشی نسبت به مواد غذایی ندارند. ولی گرما و حرارت را مستقیم به غذا انتقال می دهند، یعنی غذا سریع تر در آن می سوزد که میتواند یکی از معایب آن باشد.
قابلمههای استیل از همه قابلمههای دیگر بهداشتیترند اما یك مشكل اساسی دارند، اینكه گرما را به طور مستقیم به غذا انتقال میکنند. یعنی وقتی یك قابلمه استیل روی شعله گاز قرارمیگیرد، غذا سریع تر میسوزد چون سریعا حرارت آتش را منتقل میكند به طوری كه دمای این سوی قابلمه كه روی حرارت قرار گرفته با آن سو كه غذا درونش قرار میگیرد، به سرعت یكی میشود مگر روی لایه بیرونی آن آلومینیوم یا مس چسبانده شده باشد. البته حتی در این صورت هم دیوارههای قابلمه حرارت را به شدت منتقل کرده وبیشتر مناسب پخت انواع خورشت و غذاهای آبدار میباشند. بهتر است از برندهایی استفاده کنید که چند لایه هستند. اگر غذا به ته قابلمه بچسبد، با مقداری سرکه یا استیل شو می توانید آن را بشویید. این سرویس قابلمه های استیل از قیمت مناسبی برخوردارند.
قابلمه سرامیکی
این قابلمه ها از جدیدترین سرویس های آشپزخانه می باشند، دارای لایه ی نچسب و بدون ترکیبات مضر و تا حدی در برابر خوردگی و خراش مقاوم هستند. دارای بدنه و کف چندین لایه هستند که لایه سرامیک یکی از لایه های قابلمه می باشد. حرارت آتش را به خوبی به غذا انتقال می دهند. گران قیمت بوده به همین دلیل باید بیشتر در استفاده از آن ها توجه داشت.
قابلمه چدن
دوام بیشتر و سنگین وزن هستند. برای پخت طولانی و یکنواخت مناسب اند و در برابر حرارت و شعله بالا مقاوم اند. چدن فلزی است که به مدت زیادی گرمای خود را حفظ می کند. حتما توجه داشته باشید قابلمه ی چدنی که خریداری می کنید آلمینیوم نداشته باشد.
قابلمههای ارزان كه به نام قابلمه چدن امروزه در بازار به فروش میرسند، چدن واقعی نبوده بلكه از جنس آلومینیوم خشكاند كه با دستگاه های ویژه ساخته شده و روی آن لایه ای از تفلون میکشند.پس با ظروف تفلون تفاوتی نداشته و باید مانند قابلمه های تفلون از آن ها مراقب بود تا دچار خط و خش نشوند. لازم است بدانید چدن، آلیاژی از آهن است و اگر این قابلمهها واقعا چدن بودند، وقتی رویه ی تفلون آن ها به هر دلیلی خراش بردارد، حتما زنگ میزدند.
قابلمه های مسی
حرارت شعله گاز را به خوبی و یکسان پخش می کنند. مس قرمز در معرض هوا زنگ می زند و سبز رنگ می شوند ، که برای سلامت مضر می باشند. اغلب داخل قابلمه های مسی با فلزی دیگر پوشانده می شود تا فلز مس به داخل غذا منتقل نشود. مس با مواد غذایی اسیدی و شور واکنش نشان می دهد و باعث تغییر طعم غذا میشوند.این نوع قابلمه ها در بازار به شکل کیلویی به فروش میروند و ساخته ی دست هنرمندان هستند.
سرویس قابلمه گرانیتی
در بین پوشش های نچسب، گرانیت از دوام نسبتا بالایی برخوردار است. گرانیت یا سنگ خارا به دلیل جنس خود، گرما را نگه می دارند و غذا در آن نسبت به ظروف معمولی دیرتر میسوزد. همچنین تمیز کردن قابلمه های گرانیتی راحت بوده و به سادگی تمیز میشوند. چون غذا به این ظرف ها نمیچسبد از روغن کمتری در پخت غذا استفاده میشود. چون گرانیت از ماده ای طبیعی ساخته شده است، طعم غذا را اصلا تغییر نمی دهد.
قابلمه های آلومینیومی
بیشتر محصولاتی که در بازار به صورت مشابه پیدا می شوند از جنس آلومینیوم بوده و از فلز روی در ساخت آن ها استفاده نشده است! جنس فلز روی برای قابلمه ها مناسب می باشند ولی به سختی پیدا میشوند. آلومینیوم برای سلامت انسان مضر بوده و پخت مواد غذایی اسیدی مانند آبلیمو، سرکه در این قابلمه ها، موجب خروج آلومینیوم از ظرف شده و به غذا منتقل می شود که بیماری و مشکلات بسیاری را به وجود آورده و برای بدن مضر هستند. قابلمه های آلومینیومی نسبت به سایر قابلمه ها ارزان بوده و وزن سبکی دارند.
حرارت در قابلمه های آلومینیومی به شکل یکنواخت و سریع منتقل می شود. حساسیت آن ها به ضربه بالا بوده و باعث می شود سریع فرم و شکلشان تغییر کند.
قابلمه سلیکونی
ماده سیلیکون مانند کائوچو بوده و از ترکیب طبیعی سیلیسیوم و اکسیژن درست شده است. از ظروف سیلیکونی اکثرا در پختن شیرینی ها استفاده می شود. پختن مواد در ظروف سلیکونی ، سریع بوده و حتی بدون استفاده روغن مواد غذایی به راحتی از آنها جدا می شود. شستن آن ها بسیار ساده بوده و میتوان بدون هم دما کردن آن ها را بین دما های متفاوت منتقل کرد. البته نباید این ظرف ها را روی شعله گذاشت. قیمت این نوع ظروف به کیفیت موادی که در آن ها استفاده شده است بستگی دارد. سیلیکون های پلاتینی گران تر می باشند و از آنها در درجه حرارت های بسیار بالا میتوان استفاده کرد. سیلیکونی که از کیفیت پایینی برخوردار است، هنگام استفاده در حرارت بوی نامطبوعی تولید می کند و مولکول های مضری را وارد غذای شما کند، بنابراین اگر ظرف سیلیکونی تان از کیفیت مناسبی برخوردار نیست فقط از آن برای موادغذایی ای که در یخجال تهیه می شوند، مانند ژله، استفاده کنید.
قابلمه های شیشه ای
ظروف پخت شیشه ای که به آن ها پیرکس هم می گویند، یکی از بهترین ظروف برای پخت غذا می باشند. اگر به این ظروف ضربه محکم نخورد و به صورت یک دفعه ای دمای آن تغییر نکند، استحکام مناسبی دارند. در مدل های جدیدتر می توانند حرارت بالا را تحمل کنند.
طراحی این ظروف به گونه ای است که بیشتر در مایکروفر و اجاق های برقی استفاده شوند. چون بیشتر مصرف ظروف روی شعله ی گاز میباشد ، استفاده از این ظروف روی شعله پیشنهاد نمیشود.
در ادامه شما را با 37 مدل از پرفروش ترین و بهترین سرویس قابلمه آشنا میکنیم